- Κανταχάρ
- (Kandahar).Πόλη (349.300 κάτ. το 2002) του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας (54.022 τ. χλμ., 1.486.400 κάτ.). Βρίσκεται σε ένα υψίπεδο, στις παρυφές των αναγλύφων που δεσπόζουν από τα ΒΑ του Αφγανιστάν έως την έρημο του Ρεγκιστάν. Η Κ. έχει ορθογώνιο σχήμα και διασχίζεται από δύο κύριες αρτηρίες, πλούσιες σε αγορές, που συναντώνται στο κέντρο. Το μαυσωλείο του Άχμετ Σαχ αποτελεί το πιο αξιόλογο μνημείο, μαζί με τις σωζόμενες οχυρώσεις. Η πόλη είναι σήμερα σπουδαίο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, μέσω του οποίου διακινούνται προς το Πακιστάν υφάσματα, ξηροί καρποί και καπνός. Έχει ανεπτυγμένη υφαντουργία (επεξεργασία μαλλιού, βαμβακιού, μεταξιού), ταπητουργία και οπλουργία. Η ανάπτυξή της οφείλεται στη σπουδαία στρατηγική θέση που κατέχει, στη διασταύρωση της οδού από την Καμπούλ (στα Ν της χώρας) με την οδό που έχει ως αφετηρία το Πακιστάν. Η ύπαρξη αεροδρομίου την κατέστησε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ινδία.
Η ομώνυμη επαρχία βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Χιντοκούς και εκτείνεται μέχρι το Βελουχιστάν. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στις οάσεις, που βρίσκονται ανάμεσα στην Κ. και στη Χαράτ, και ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια του ρυζιού και του βαμβακιού.
Ιστορία. Η Κ. είναι μια πανάρχαια πόλη, αλλά με αβέβαιη προέλευση, που ιδρύθηκε πιθανώς από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος την ονόμασε Αλεξάνδρεια της Αραχωσίας. Καταστράφηκε από τον Τζένγκις Χαν το 1221 και από τον Ταμερλάνο τον 14ο αι. και, αφού κατακτήθηκε το 1522 από τον Μπαμπούρ, ιδρυτή της μογγολικής δυναστείας στην Ινδία, αποτέλεσε για πολύ καιρό το μήλον της έριδος ανάμεσα στους Σαφαβίδες και στους Μογγόλους αυτοκράτορες των Ινδιών. Το 1709 ορίστηκε πρωτεύουσα της χώρας, καταστράφηκε όμως το 1738 από τον Ναδίρ Σαχ, για να ανοικοδομηθεί και πάλι σε απόσταση περίπου 5 χλμ. Το 1747 ο Άχμετ Σαχ Ντουράνι την όρισε πρωτεύουσα του νέου βασιλείου που ίδρυσε ο ίδιος. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος των οχυρών της υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Άγγλους, οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη δύο φορές (1839-42 και 1878-81). Στη διάρκεια της εγκατάστασης σοβιετικών δυνάμεων στη χώρα (1979-89) η Κ. ήταν έδρα στρατιωτικής βάσης. Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών και την έναρξη των εμφυλίων συγκρούσεων στη δεκαετία του 1990, η Κ. αποτέλεσε προπύργιο της Βόρειας Συμμαχίας, που αντιπολιτευόταν τους Ταλιμπάν, και στα εδάφη της διεξήχθησαν σφοδρές συγκρούσεις. Αργότερα οι Ταλιμπάν απέκτησαν τον έλεγχο της πόλης και την κατέστησαν έδρα τους. Τον Οκτώβριο του 2001 η Κ. βομβαρδίστηκε από αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γιατί οι αρχές της κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ ότι αρνήθηκαν να παραδώσουν τον φερόμενο ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τον Σεπτέμβριο του 2002 έγινε στην Κ. απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.
Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν στους χώρους του διεθνούς αεροδρομίου της Κανταχάρ, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 (φωτ. ΑΠΕ).
Παιδιά μπροστά στο μαυσωλείο του Αχμέτ Σαχ στην Κανταχάρ (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.